برای خرید استوریج باید به چه مواردی توجه کنیم ؟

1. روش ذخیره‌سازی داده‌ها
2. تکنولوژی ذخیره سازی داده
3. پرتوکل های ذخیره سازی
4. ظرفیت
5. نحوه و سرعت عملکرد
6. قابلیت اطمینان
7. نوع دیسک
8. فناوری اتصال

روش ذخیره‌سازی داده‌ها

ذخیره سازی داده ها برای حفاظت اطلاعات از تکنولوژیی که منحصرا برای نگهداری و ذخیره سازی داده ها و در دسترس نگه داشتن DATA ها ایجاد شده است که به دو صورت ذخیره سازی آنلاین یا آفلاین می باشد ، استفاده میکند. رایج‌ترین انواع ذخیره‌سازی داده‌ها عبارتند از ذخیره‌سازی فایل (File-level) ، ذخیره‌سازی بلوک (Block-level) و ذخیره‌سازی اشیا (Object-Level) که هر کدام برای اهداف متفاوتی مناسب هستند.

File-level :

این روش بر اساس فایل در  استوریج ذخیره می شود و می‌توان ذخیره‌سازی، اشتراک‌گذاری و آرشیو کردن اطلاعات سازمان‌های کوچک و متوسط را انجام دهد و دسترسی‌ها و امنیت اطلاعات را به سادگی مدیریت کند . دیتا ها به صورت فایل‌ها و فولدرها ذخیره می‌شوند و در سیستم‌هایی که کاربران به آن‌ها دسترسی دارند دیده می‌شود.دستگاه‌های File Level عموما خودشان عملیاتی مانند Access Control و Integration with Corporate Directories را کنترل و مدیریت می‌کنند . File Level Storage از پروتکل‌های رایج فایل لِوِل استفاده می‌کند مانند SMB/CIFS در ویندوز و NFS در لینوکس و VMware. از سیستم‌های شناخته شده در این حوزه می‌توان به Direct attached storage (DAS) و Network-Attached Storage (NAS) اشاره کرد.

Block-level :

بلاک استوریج داده‌ها در قالب بلاک‌هایی با سایز و آدرس مشخص قرار می‌گیرند که از این آدرس برای دسترسی توسط سیستم‌های بالادستی استفاده می‌شود. بلاک‌ها به صورت جداگانه ذخیره می‌شوند که این امر باعث می‌شود در محیط‌های عملیاتی مختلفی قابل دسترس باشند .در Block-level بلاک‌های خام (Volumeهای ذخیره سازی) ایجاد می‌کند و هر بلاک همانند یک هارد درایو مستقل کنترل می‌شود. عموما این بلاک‌ها را سیستم‌عامل‌های سروری کنترل می‌کنند. هر بلاک یا Storage Volume، به طور مستقل با سیستم فایل مناسب، قابل فرمت شدن است.در Block Storage ها سرعت دسترسی به بلاک (Latency) بسیار پایین و کارایی آن (Performance) بسیار بالا دارد که این دو فاکتور برای داده‌های حیاتی و محاسباتی یک سازمان مناسب هستند.از فناوری Block Storage برای ذخیره‌سازی پایگاه‌های داده و فایل‌های سیستمی ماشین‌های مجازی (VMFS) استفاده می شود . در این دستگاه‌ها، Raw Storage Volumeهایی ایجاد می‌شوند و سپس سیستم‌عامل سروری به این Volumeها وصل می‌شود و از آن‌ها به صورت هارد درایوهای مستقل و جدایی استفاده می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود Block Level Storage برای تقریبا هر نوع اپلیکیشنی مناسب باشد مثلا File Storage، Database Storage، VMFS Volume و … . شما می‌توانید هر نوع فایل سیستمی را روی Block Level Storage قرار دهید. اگر از ویندوز استفاده می‌کنید، برای فرمت کردن Volumeها می‌توانید از NTFS استفاده کنید و اگر سرورهای VMware دارید از VMFS استفاده کنید که میتوان در این خصوص به Storage Area Network (SAN) اشاره کرد .

Object-Level :

با افزایش استفاده از سرویس‌های ابری و حجم عظیم و روز افزون اطلاعات بدون ساختار مانند ویدیو، موسیقی و عکس و … رویکرد‌های قبلی از نظر توان و قیمت به چالش کشیده شدند و نیاز به روش جدیدی برای ذخیره‌سازی این حجم از داده‌ها احساس می‌شد که رویکرد Object بخش قابل‌توجهی از این نیازها را برآورده کرده است. در آبجکت استوریج داده‌ها به قطعاتی جداگانه و خودکفا تبدیل می‌شوند که دارای یک عدد منحصربه‌فرد برای دسترسی و بازیابی و همچنین خصوصیت‌های متعددی که درباره داده‌های درون هر Object است، می‌باشد. این خصوصیات که metadata نام دارد بازه‌ی گسترده‌ای شامل نام، نوع، تاریخ ایجاد تا خصوصیات سفارشی شده اعم از ایجاد کننده، نوع دسترسی، ثبت تغییرات و… را در برمی‌گیرد که این خصوصیت‌ها به بالا بردن سرعت جستجو، طبقه‌بندی و مدیریت اطلاعات کمک می‌کنند. در آبجکت استوریج مدل دسترسی بر اساس عدد منحصربه‌فرد اختصاص یافته به هر Object صورت می‌گیرد و نیازمند یک رابط برنامه‌نویسی (API) است که با استفاده از پروتکل محبوب HTTP/HTTPS به Object مورد نظر دسترسی پیدا می‌کند. این قابلیت باعث شده تا Objectها در اینترنت قابل دسترسی باشند . از Object Storage ها برای سرویس دهنده‌های ابری استفاده می شود .

تکنولوژی ذخیره سازی داده

تکنولوژی ذخیره سازی داده به دو صورت Inline Deduplication و Post Process می باشد .

Inline Deduplication : در این تکنولوژی در انجام Deduplication به طور همزمان با ذخیره سازی داده می باشد .

Post Process : در این نوع تکنولوژی ابتدا داده ها در ذخیره ساز ، ذخیره می شوند سپس در عملیاتی جداگانه عملیات Deduplication بر روی داده ها انجام شود.

پروتکل های ذخیره سازی دیتا

NFS : پروتکل NFS که مخفف کلمه Network File System یک پروتکل شبکه است که برای اشتراک‌گذاری فایل‌ها و دایرکتوری‌ها در شبکه استفاده می‌شود که به کاربران این امکان را می دهد تا به فایل های رایانه از راه دور دسترسی داشته باشند و آن ها را به گونه ای دستکاری کنند که گویی در دستگاه محلی خود قرار دارند. این پروتکل بیشتر در سیستم‌های عامل مبتنی بر یونیکس و لینوکس استفاده می‌شود.

SMB/CIFS : پروتکل SMB که مخفف کلمه Server Message Block یا CIFS مخفف کلمه Common Internet File System می باشد یک پروتکل شبکه است که برای اشتراک‌گذاری فایل‌ها و پوشه‌ها در شبکه استفاده می‌شود. این پروتکل توسط ویندوز و سیستم‌عامل‌های دیگری که از SMB پشتیبانی می‌کنند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

FTP : پروتکل FTP که مخفف کلمه File Transfer Protocol یک پروتکل استاندارد برای انتقال فایل‌ها بین دستگاه‌ها در شبکه است. سیستم‌های NAS معمولا قابلیت ارائه سرویس FTP را دارند تا کاربران بتوانند به طور مستقیم فایل‌ها را بین سیستم‌های خود منتقل کنند.

iSCSI : پروتکل iSCSI که مخفف کلمه Internet Small Computer System Interface است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا درایو‌های مجازی را بر روی سیستم‌های خود ایجاد کنند و به آنها به عنوان درایوهای محلی دسترسی پیدا کنند.iSCSI یک پروتکل ذخیره‌سازی در سطح بلوک است که دستورات SCSI را روی یک شبکه IP انتقال می دهد . این پروتکل به‌ عنوان دستگاه‌های ذخیره‌سازی بلوک برای سرورها ظاهر می شوند، که سپس می‌توانند مستقیماً به حجم‌های ذخیره‌سازی برای کارهایی مانند مجازی‌سازی و عملیات مرکز داده دسترسی داشته باشند.

AFP : پروتکل AFP که مخفف کلمه Apple Filing Protocol توسط دستگاه‌های شبکه اپل برای کامپیوترهای مکینتاش اپل طراحی شده و به طور خاص برای سیستم‌عامل macOS توسعه یافته است . پروتکل AFP شباهت‌های زیادی به SMB/CIFS دارد ولی با برخی ویژگی‌های بیشتر که به طور خاص برای رایانه‌های مک طراحی شده‌اند، مانند پشتیبانی از فرمت‌ها و مجوزهای فایل خاص اپل.

WebDAV : پروتکل WebDAV که مخفف کلمه Web Distributed Authoring and Versioning اجازه می‌دهد تا کاربران به طور مستقیم از طریق پروتکل HTTP به فایل‌ها و پوشه‌ها در سیستم NAS دسترسی پیدا کنند و آنها را مدیریت کنند.پروتکل WebDAV به چندین کاربر امکان می‌دهد به‌طور همزمان به فایل‌ها دسترسی داشته باشند، آنها را ویرایش کنند و تاریخچه‌ای از تغییرات را حفظ می‌کند تا کاربران در صورت لزوم بتوانند به نسخه‌های قبلی فایل‌ها برگردند.

LLDP : LLDP پروتکلی‌ست که به دستگاه‌ها اجازه می‌دهد قابلیت‌ها و اطلاعات خود را به سایر دستگاه‌های موجود در شبکه اطلاع دهند. این کار می‌تواند برای ساده سازی مدیریت شبکه و عیب یابی مفید باشد. به عنوان مثال، یک دستگاه NAS می تواند از LLDP برای اطلاع رسانی آدرس IP، شماره مدل و نسخه سیستم عامل خود برای سایر دستگاه های موجود در شبکه استفاده کند.

SNMP : SNMP پروتکلی برای مدیریت و نظارت بر تجهیزات شبکه است. دستگاه‌های NAS را می‌توان با استفاده از نرم‌افزار SNMP مدیریت و نظارت کرد، که به مدیران اجازه می‌دهد عملکرد دستگاه را بررسی کرده، تنظیمات را پیکربندی کنند و هشدارهایی در مورد مشکلات احتمالی دریافت کنند.

ظرفیت ذخیره سازی

یکی از مواردی که در خرید استوریج حائز اهمیت است، ظرفیت ذخیره سازی می باشد که ابتدا باید نیازها سازمان را شناسایی کرد و چشم انداز آینده شرکت را در نظر گرفت تا بتوان تحلیل دقیقی از داده‌های که می خواهند ذخیره کنند بیابیم .

نحوه و سرعت عملکرد

در خرید استوریج باید به دیتاهای که می خواهیم ذخیره کنیم ، تعداد دفعاتی که می خواهیم آن دیتا ذخیره شده را باز بینی کنیم و تعداد کسانی که با آن دیتا ها کار می کنند بسیار مهم می باشد که این سرعت ذخیره سازی دیتا را در استوریج با IOPS نمایش می دهند، زمان پاسخ‌دهی و طول عمر دیسک‌ها از جمله معیارهای ارزیابی و سرعت عملکرد را نمایش می دهد .

قابلیت اطمینان

امنیت و قابلیت اطمینان : سازمان‌ها باید مطمئن شوند که داده‌های حساس آنها در محیط امن و دارای قابلیت بازیابی پس از خرابی هستند یا خیره که می توان به یک سری از این تکنولوژی‌ها ذخیره سازی مانند RAID و Snapshot اشاره کرد .

نوع فناوری اتصال

کانال فیبر Fibre Channel (FC): یک شبکه پر سرعت است که توانایی عملیاتی بالایی به همراه تاخیر کم ارائه می دهد و به همین دلیل برای افزایش قابلیت‌های شبکه SAN استفاده می‌شود. این شبکه تا 128 گیگابایت بر ثانیه را در فواصل شهری ارائه می‌دهد. رابط‌های FC می‌توانند زمانی که استوریج و سرورها در یک مکان هستند و در صورتی که فاصله آن‌ها از 10 متر بیشتر نمی‌شود، مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان یک رابط شبکه، FC از چندین توپولوژی، از جمله point-to-point، arbitrated loop و switched fabric، مانند اترنت مدرن پشتیبانی می‌کند.این پروتکل معمولا از کابل‌های فیبر نوری برای ارتباط با دستگاه‌های ذخیره‌سازی استفاده می‌کند از شبکه کانال فیبر برای ارسال دستورات SCSI استفاده می کند. این تحویل با سرعت بالا داده های بلوک خام را بدون تلفات بین ذخیره سازی رایانه و سرورها فراهم می کند و سرعت‌های انتقال بالا مثل 16Gbps، 32Gbps و 64Gbps را پشتیبانی می‌کند. FC با استقرار آداپتورهای گذرگاه میزبان (HBA) در هر سرور، استوریج، سوئیچ‌های شبکه یا سایر دستگاه‌های شبکه پیاده‌سازی می‌شود. هر HBA دارای یک یا چند پورت است که در آن داده‌ها مبادله می‌شود. پورت‌ها می‌توانند مجازی یا فیزیکی باشند و پورت‌های فیزیکی از طریق کابل‌ها به هم متصل می‌شوند و به HBA و سوئیچ‌ها اجازه می‌دهند تا یک شبکه را تشکیل دهند.

رابط سیستم کامپیوتر کوچک اینترنت (iSCSI) Internet Small Computer System Interface: یک پروتکل شبکه است که از طریق شبکه آی‌پی (TCP/IP) برای اتصال و ارتباط با دستگاه‌های ذخیره‌سازی SAN استفاده می‌شود. با استفاده از iSCSI داده های ذخیره سازی بلوک گرا را با استفاده از دستورات SCSI در داخل یک فریم اترنت نقشه برداری می کند و سپس از یک شبکه اترنت استاندارد TCP/IP برای انتقال استفاده می کند.iSCSI می‌توان با سرعت 1Gbps تا 100 گیگابیت در ثانیه اجرا و داده‌ها را در سراسر LAN، WAN و حتی اینترنت تبادل کند. در جایی که FC یک طراحی شبکه منحصر به فرد و بسیار تخصصی ارائه می‌دهد، iSCSI داده‌های بلوک SCSI سنتی و بسته‌های دستوری را با فناوری رایج شبکه اترنت و TCP/IP ادغام می‌کند. این شبکه‌های ذخیره‌سازی iSCSI را قادر می‌سازد تا از همان کابل‌کشی، آداپتورهای شبکه، سوئیچ‌ها و سایر اجزای شبکه مورد استفاده در هر شبکه اترنت استفاده کنند. ISCSI امکان راه اندازی یک شبکه ذخیره سازی مشترک را فراهم می‌کند که در آن چندین سرور و کلاینت می‌توانند به منابع ذخیره سازی مرکزی دسترسی داشته باشند، انگار که ذخیره سازی یک دستگاه متصل به صورت محلی است.

FCoE (Fibre Channel over Ethernet): پروتکلی است که اجازه می‌دهد تا سیگنال‌های کانال فیبر را در شبکه اترنت انتقال داد. این پروتکل از کابل‌های اترنت برای اتصال به دستگاه‌های ذخیره‌سازی SAN استفاده می‌کند. با استفاده از FCoE، می‌توان از زیرساخت شبکه اترنت موجود برای اتصال به دستگاه‌های ذخیره‌سازی SAN استفاده کرد و نیازی به ایجاد یک شبکه جداگانه برای Fibre Channel نیست. به همین دلیل سوئیچ ساده، SAN می تواند از سخت افزار و کابل کشی کمتری با نصب و مدیریت راحت تر نسبت به پروتکل های سنتی استفاده کند. این یک پروتکل مبتنی بر استاندارد است که نیاز به اجرای شبکه های LAN و SAN جداگانه را نیز از بین می برد.

Non-Volatile Memory Express Over Fiber Channel (FC-NVMe) – FC-NVMe : یک پروتکل رابط برای دسترسی به حافظه فلش از طریق گذرگاه PCI Express (PCIe) است. که اجازه می‌دهد تا دستگاه‌های ذخیره‌سازی NVMe مخفف (Non-Volatile Memory Express) را به طور مستقیم به سیستم‌ها و شبکه‌های SAN متصل کند. این پروتکل از طریق شبکه‌های مختلف مانند اترنت، Fibre Channel و InfiniBand عمل می‌کند و ارتباطات با سرعت بالا و زمان دسترسی کمتر را فراهم می‌کند. بهبود عملکرد گسترده ای را نسبت به معماری های سنتی تمام فلش (AHCI) ارائه می دهد. در حالی که AHCI به یک صف فرمان سریال محدود می شود، NVMe می تواند ده ها هزار صف موازی را مدیریت کند که هر کدام ده ها هزار فرمان همزمان را مدیریت می کند.

مطالبی که باید در مورد خرید استوریج بدانید ؟

replication چیست ؟
یک نوع فرآیند تکثیر داده ها و انتقال آنها به سرور و یا مکان دیگری است. معنی replicate، تکثیر، تکرار کردن، یا تقلید کردن است.برای Replication دو حالت Local و Remote وجود دارد که Local یعنی دیتا را دقیقاً بر روی همان SAN Storage ذخیره نماییم ولی در حالت Remote دیتا بر روی SAN Storage دیگر و در سایت دیگر (به منظور Disaster Recovery) ذخیره می‌شود.

High Availability (HA) چیست ؟
دسترسی سطح بالا (HA) High Availability به توانایی یک سیستم برای فعالیت در بازه زمانی طولانی‌مدت گفته می‌شود. در برخی سازمان‌ها و صنایع مختلف باید طبق نیاز و سطح عملکردی توافق شده یک سیستم یا سرویس در دسترس باشد که تحقق این امر به‌وسیله HA برآورده می‌شود.

این اصطلاح به این نکته اشاره دارد که بتوانیم تدابیری بیاندیشیم که از هر سخت افزاری حداقل دو عدد وجود داشته باشد تا در صورت بروز مشکل، دیگری بتواند خلأ ناشی از اولی را پر کند. بنابراین High Availability می‌تواند در سطوح اولیه همچون کارت شبکه، RAM،CPU و یا در سطوح بالاتر با داشتن دو عدد SAN Storage و کپی کامل از تمام دیتاها صورت پذیرد.
اصطلاح دیگری که مطرح می‌گردد، اصطلاح FailOver می‌باشد. در واقع FailOver بدین معناست که اگر به هر دلیلی برای یک قسمت از سخت افزار ما مشکلی پیش آمد و از سرویس دهی خارج شد؛ آنگاه سخت افزار دوم جای آن را بگیرد و بر Failing ایجاد شده غلبه کند. به عنوان مثال در SAN Storageهای مربوط به سری Unity از کمپانی EMC دو عدد Storage Processor تحت نام‌های SPA و SPB وجود دارد که به صورت Asymmetric Logical Unit Access عمل می‌نمایند و به کنترلرهای SAN Storage معروفند و در صورت بروز مشکل برای هر یک از آنها؛ دیگری خلأ ناشی از نبود اولی را پر می‌کند. همچنین ذخیره‌سازUnity با قابلیت Remote Replication قابلیت Manual FailOver را به ما می‌دهد و چنانچه بخواهیم از قابلیت Automatic Failover در ذخیره سازهایUnity بهره ببریم بایستی از یک Appliance تحت عنوان Metro Node استفاده نمود که قابلیت Metro Clustring را پشتیبانی نموده و امکان Automatic FailOver را فراهم می‌نماید.

منظور از Automatic FailOver و Manual FailOver به قابلیت غلبه بر failing به صورت خودکار و دستی اشاره دارد. در واقع وقتی دو عدد ذخیره ساز Unity وجود دارد و Remote Replication بین آنها برقرار باشد و به هر دلیل اگر Primary SAN از سرویس دهی خارج شود؛ آنگاه Secondary SAN بصورت خودکار وارد مدار نخواهد شد و Failing رخ خواهد داد و باید به صورت دستی LUNها به سرورها معرفی شوند (مگر اینکه از راهکارهای Third Party همچون SRM VMware استفاده شود که باز هم Failing وجود داشته و فقط معرفی LUNها به صورت خودکار انجام خواهد شد).در ذخیره‌سازهای Open-E قابلیت Automatic FailOver به صورت Embedded وجود دارد و در صورت بروز مشکل برای Primary SAN، آنگاه بدون اینکه Failing رخ دهد و ارتباط سرورها با SAN قطع شود، به طور اتوماتیک SAN دوم جایگزین SAN اول خواهد شد که به این ویژگی اصطلاحاً SAN Mirroring و یا Metro Node Cluster نیز گفته می‌شود که از قابلیت‌های منحصر بفرد Open-E می‌باشد. این ویژگی به صورت پیش فرض بر روی محصولات DSS V7 وOpen-E JovianDSS وجود دارد، این قابلیت توانایی ایجاد یک کلاستر در سطح Storage Node (یعنی استفاده از دو سرور همزمان) را ارائه می‌دهد؛ در واقع شما می‌توانید پردازش را میان دو Storage Node تقسیم نموده و علاوه بر اینکه Performance را افزایش می‌دهید، قابلیت High Availability را نیز حتی در سطح Nodeهای Storage داشته باشید.

Data Deduplication چیست ؟
Data Deduplication یا حذف رکوردهای تکراری داده که به صورت Dedupe هم شناخته می‌شود، روشی است که با حذف داده افزونه، نیازهای ذخیره سازی کاهش می‌یابد. علاوه بر کاهش مصرف فضای ذخیره سازی، هنگام انتقال داده تحت شبکه، تعداد بایت‌های ارسالی نیز کاهش می‌یابد.

دیزستر ریکاوری (Disaster Recovery) چیست ؟
بازیابی از فاجعه فرایندی است که سازمان‌ها بعد از وقوع یک رویداد مخرب برای بازپس‌گیری زیرساخت فناوری اطلاعات خود دنبال می‌کنند. بلاهایی که بر سر یک سرور می‌آید، شکل‌های مختلفی دارد.

(RPO ) Recovery point Objective چیست ؟
این فاکتور که بر حسب دقیقه اندازه گیری می شود مشخص می کند در صورت بروز بححران اساسی برای دیتا، سازمان میخواهد به چند دقیقه قبل از ساعت بروز حادثه برگردد.

به عنوان مثال در صورت خرابی دیتا، باید ببینیم چند دقیقه دیتا از دست می رود .

(RTO) Recovery Time Objective چیست ؟
هدف زمان بهبودی مشخص می کند از زمان بروز حادثه، چند دقیقه اختلال در سرویس دهی را میتوانید تحمل کنید.

به عنوان مثال اگر فرایند بازیابی اطلاعات شما از دستگاه Backup سه ساعت به طول بینجامد به این معنی است که در صورتی که نیاز به بازیابی از Backupپیدا کنید ممکن است چند دقیقه قطعی سرویس را تجربه کنید.

لتنسی (Latency) چیست؟
لتنسی به تاخیری اطلاق می‌شود که در فاصله شروع یک عمل (مانند کلیک کردن روی پیوند یا ارسال یک درخواست) و لحظه تکمیل عمل رخ می‌دهد. این همان مدت زمانی است که داده‌ها از مبدا به مقصد می‌روند و دوباره بازمی‌گردند.

active–active چیست ؟
راهکار فعال-فعال در هر دو پشتیبان به طور هم‌زمان ترافیک ورودی و درخواست‌های کاربران را دریافت می‌کنند و زمانی که یکی از آن‌ها به هر دلیلی از دسترس خارج شود، تمام ترافیک تا زمانی که اشکال به وجود آمده برطرف شود، به پشتیبان دوم ارسال می‌شود.

Metadata چیست ؟
متادیتا (Metadata) اغلب به داده‌هایی گفته می‌شود که داده‌های دیگر را توصیف می‌کنند. در واقع داده‌های مرجع ساختاریافته‌ای هستند که به مرتب سازی و شناسایی صفات داده‌هایی که توصیف می‌کنند، کمک خواهند کرد.

Failover چیست ؟
Failover فرایند سوئیچ کردن از VM اصلی در production site به VM Replica در سایت Disaster Recovery است. Veeam Backup & Replicationدر طول Failover می‌تواند VM Replica را به نقطه‌ی بازیابی مورد نیاز بازیابی کند و تمام فرایندهای I/O را از VM اصلی به Replica منتقل می‌کند.

VMFS چیست؟

فایل VMFS از پیشروهای دنیای مجازی سازی به حساب می‌آید و کارایی یا Performance بالایی دارد و برای ذخیره‌سازی فایل‌هایی با حجم بالا ( دیتاسنترهای بزرگ تا کوچک) طراحی و بهینه‌سازی شده است.

پرفورمنس Performance چیست ؟

پرفرمنس (کارایی) به برنامه ای که عملکرد ابزارها و روندهای مختلف سیستم را تحت نظارت قرار داده و اطلاعاتی را در مورد آنها ثبت می کند.

Node چیست؟
نود یا گره (Node) به دستگاهی گفته می‌شود که در شبکه فعال بوده و اطلاعات را ایجاد می کند، یا آن را از نودهای دیگر دریافت می کند و ترافیک شبکه داده‌ دستگاه‌های مختلفی را که با هم در ارتباط هستند را ذخیره می کند یا آن را به سایر نودها در شبکه انتقال می دهد. هر کدام از این دستگاه‌ها که در این شبکه قابل دسترسی هستند یک گره یا node در نظر گرفته می‌شوند.

Volume در استوریج چیست ؟
به حجم LUN های که ساخته می شود Volume گفته می شود .

Clone چیست ؟
می‌توان یک کپی کامل از دیتاهای موجود در داخل یک LUN تهیه نمود. که معمولاً برای بکاپ/ریکاوری، تست اپلیکیشن و یا انتقال دیتا استفاده شود.

Snapshot چیست ؟
می‌توان از یک LUN یک Snapshot تهیه نمود و در صورت لزوم دیتاها را به زمان آن Snapshot برگرداند.

در خصوص Remote Replication نیز اصطلاحاتی همچون Remote Replication Asynchronous و Remote Replication Synchronous وجود دارد که در حالت Asynchronous کپی کردن دیتاها از SAN اول به SAN دوم با وقفه زمانی و در حالت Synchronous بدون هیچ وقفه زمانی و به اصطلاح Zero RPO صورت خواهد گرفت.

Permission چیست ؟
Permission (پرمیژن) همان مجوز دسترسی کاربران به فایل‌ها و فولدرها می‌باشد که با یک عدد سه رقمی نشان داده می‌شود. این اعداد نشان دهنده سه نوع کاربر است. اولین عدد در سمت چپ برای کاربر، عدد وسط برای گروه و عدد سمت راست برای سایرین می باشد.

Unified Storage چیست؟
این ویژگی به قابلیت استفاده از Storage به عنوان NAS و SAN به طور همزمان اشاره می‌کند و اصطلاحاً Unified نامیده می‌شوند.

Compression چیست ؟

Compression قابلیت فشرده سازی اطلاعات می‌باشد

De-duplication چیست ؟

De-duplication جلوگیری از ذخیره دیتاهای تکراری و استفاده از اشاره‌گر. بدین ترتیب اگر داده‌ای تکراری باشد، آن داده مجدد ذخیره نمی‌شود و فقط با یک اشاره‌گر می‌توان به مسیر آن داده اشاره نمود.

Tiered storage چیست؟

در این روش، داده‌ها در ذخیره‌سازها و رسانه‌های مختلف ذخیره می‌شوند اما انتخاب رسانه بستگی به تعداد ارجاع به داده دارد یعنی بر اساس کارایی، دسترس پذیری و ریکاوریِ لازم، تصمیم گیری برای مکان قرارگیری داده گرفته می‌شود. در این روش، پرکاربردترین داده‌ها در استوریج با بالاترین سطح کارایی قرار می‌گیرند و داده‌هایی که به ندرت کاربرد دارند، در استوریج ارزان‌تر و ضعیف‌تری ذخیره می‌شوند. ممکن است Cache، رم، هارد، و یا Tape محل مناسبی باشد.

در استوریج لایه‌ای، پرکاربردترین داده‌ها در استوریجی با بالاترین سطح کارایی قرار می‌گیرند.

Tiered storage که مشابه مدیریت استوریج سلسله‌مراتبی عمل می‌کند، علاوه بر بالا رفتن سرعت و کارایی در هنگام رجوع به داده، با مدیریت چرخه حیات داده (Information Life-cycle Management)، از Data corruption و گم شدن و نابودی ناگهانی اطلاعات، جلوگیری می‌کند. امروزه، زیرساخت Tiered storage، طیفی از زیرساخت‌ها را در بر می‌گیرد: از معماری Two- Tiered (دو لایه) که شامل SCSI و Fiber Channel Attached Disk است، گرفته تا زیرساخت‌های خیلی پیچیده‌تری که شامل 5 یا 6 لایه یا Tiered است.

Tiering چیست ؟

اصطلاح Tieringدر واقع بیانگر این است که ما می‌توانیم از کنار هم قرار دادن هاردهای SSD و هاردهایی با سرعت پایین‌تر یک مجموعه متفاوت از هاردها ایجاد نماییم تا داده‌ها بر اساس دفعاتی که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند بر روی هاردهای با سرعت بالاتر قرار گیرند. Tiering این امکان را فراهم می‌کند که برای تامین Performance از هاردهای SSD با سرعت بالا و برای تامین Capacity از هاردهایی با ظرفیت بالا (NL-SAS) استفاده نمود.

Caching چیست ؟

از Caching همواره برای Cache نمودن داده‌ها استفاده می‌شود. در واقع خصیصه‌ای که همواره در مقایسه SAN Storageها با هم و یا حتی در یک خانواده مورد بررسی قرار می‌گیرد، میزان Cashing می‌باشد که در اختیار ما قرار می‌دهند و این Caching می‌تواند در سطوح DRAM و یا استفاده از هاردهای SSD صورت پذیرد.

Cold Storage چیست؟

سیستمی برای نگهداری داده‌های غیر فعال یا Inactive است که معمولا برای اهداف ذخیره‌سازی داده به منظور بکاپ، آرشیو و Disaster Recovery استفاده می‌شود. استوریج‌های اصلی با کارایی بالا اصولا گران‌قیمت هستند و برای ذخیره داده‌های غیرفعال مناسب نیستند. مواردی که در Cold Storage ها حایز اهمیت است، هزینه پایین، ظرفیت بالا و توانایی بالا در نگهداری داده به مدت طولانی یا همان Data Durability است.

Access control چیست ؟

Access control  یا کنترل دسترسی به کاربران مجوز دسترسی به منابع سیستم را اعطا می‌کند و تعیین می‌کند که هر کاربر باید چه عملیاتی را بر روی منابع انجام دهد. 

permission چیست؟

پرمیشن (permission) به معنای سطوح دسترسی می باشد. با استفاده از این ویژگی می توانیم سطوح دسترسی کاربران گروه های مختلف به فایل ها و فولدرهای درون هاست خود را تعیین نماییم. سطوح دسترسی، امر مهمی است. زیرا در صورت اعمال اشتباه آن روی یک فایل می توانید اجازه ویرایش آن را به عموم افراد بدهید یا حتی کاربری بتواند فایلی را تغییر داده و موجب از بین رفتن دیتا یا هک شدن دیتا شوند .

DPM چیست ؟

مدیریت حفاظت از داده ها  Data Protection Manager (DPM) شامل مدیریت، نظارت و مدیریت فرآیندهای پشتیبان گیری است تا اطمینان حاصل شود که وظایف پشتیبان گیری طبق برنامه پیش می رود و داده ها واقعاً ایمن و قابل بازیابی هستند. مدیریت خوب حفاظت از داده ها به معنای داشتن فرآیندها و روش های پشتیبان موثر برای حفظ یکپارچگی داده ها است.

Data retrieval چیست ؟

بازیابی اطلاعات (Data retrieval) فعالیت بدست آوردن منابع سیستم اطلاعاتی که مربوط به جستجو و استخراج اطلاعات، داده‌ها و فراداده‌ها در انواع ذخیره سازی می باشد .

Response Time چیست ؟

زمان پاسخ دهی (Response Time) به مدت زمانی که به درخواست ما پاسخ داده می شود می گویند .

overwrite چیست ؟

overwrite برای نوشتن روی دیتا قبلی با حذف دیتا قبلی می باشد . در حافظه کامپیوتری هم یعنی bit مربوطه ابتدا 0 شود سپس براساس مقدار جدید 0/1 مقداردهی شود

override چیست ؟
override  برای نوشتن دیتا روی دیتا دیگر استفاده می شود  . یعنی ممکن است داده قبلی حذف نشود. در این حالت امکان بازیابی اطلاعات وجود دارد.

Clustering چیست ؟

کلاسترینگ (Clustering) به گروهی از بیش از دو سرور اشاره دارد که همچنین به عنوان گره نامیده می شوند. گره ها به عنوان یک سرور مجازی خصوصی مجاز به یک شبکه هستند.

VMDK چیست ؟

دیسک ماشین مجازی (VMDK ) مخفف Virtual Machine Disk می باشد که فرمت و قالبی که شما برای Virtual Disk خود در نظر می گیرید گفته می شود .

چند نوع Virtual Disk داریم ؟

ما سه مدل Virtual Disk داریم

  1. Thin Provisioned
  2. Thick Provisioned Lazy Zeroed
  3. Thick Provisioned Eager Zeroed

Thin Provisioned چیست ؟
از مزایای ایجاد کردن Thin Provisioned می توان به سرعت بالای ایجاد ( Faster Provision ) و اشغال فضای دیسک بر اساس بالا رفتن میزان فضای مورد نیاز VM اشاره کرد. در کنار این مزایا ، معایبی نیز به Thin Provisioned وارد است که از جمله آنها می توان به کاهش کارایی VM با توجه به Overhead ای که Metadata ها بر روی VM دارند

و همچنین Overhead ای که فرآیند های نوشتن بر روی دیسک برای این ساختار ایجاد می کنند اشاره کرد از طرفی اگر ظرفیت VM شما به اندازه ای بالا برود که از Provision در نظر گرفته بیشتر شود باعث ایجاد Downtime و اشغال زیاد منابع VM خواهد شد.

از همه مهمتر اینکه شما اگر دیسک های مجازی خود را در حالت Thin Provisioned قرار دهید دیگر نمی تواند از امکانات Clustering در ساختار مجازی سازی خود استفاده کنید.زمانیکه VSphere یک دیسک Thin Provisioned ایجاد می کند فقط مقدار کمی Metadata در Datastore ذخیره می کند.

در این حالت هیچگونه فضایی بصورت یکباره از Datastore گرفته نمی شود ، زمانیکه فرآیند نوشتن بر روی دیسک انجام می شود ، VSphere ابتدا اطلاعات مربوط به Metadata ای که مربوط به فایل VMDK است را بروز می کند و در نهایت بلوک های جدیدی از داده را از Datastore دریافت و در آن اطلاعات را می نویسد. این عملیات در محل هایی که فرآیند های نوشتن و خواندن زیادی انجام می شود باعث بالا رفتن Overhead می شود.

Thin Provision ها دارای پایینترین کارایی از نظر سیستم در بین سه حالت و قالب دیسک هایی هستند که در VMware وجود دارد. البته در کنار همین معایب در محیط هایی که محدودیت استفاده از فضا دارند این نوع دیسک بسیار کاربردی است ، دیسک های Thin Provisioned قابلیتی دارند که شما می توانید تا زمانیکه فضای واقعی دیسک شما پر نشده است از فضای مجازی موجود بر روی دیسک استفاده کنید.

برای مثال شما اگر 10 عدد VM داشته باشید که هر کدام از آنها به 50 گیگابایت فضا نیاز داشته باشند اما فضای Datastore شما تنها 100 گیگابایت باشد شما می توانید هر 10 عدد VM را با ظرفیت 50 گیگابایت ایجاد و راه اندازی کنید. در این حالت به یکباره فضا از Datastore دریافت نمی شود

و به مرور زمان با اضافه شدن حجم داده ها به VM ها تا مرز 100 گیگابایت شما می توانید از همه VM های خود همزمان استفاده کنید. اینکار باعث کاهش هزینه ها می شود ، برعکس Thick Provision که به یکباره با در نظر گرفتن فضا ، همه فضا را به یکباره از Datastore می گیرد.

Thick Provision Lazy Zeroed چیست؟
از مزایای ایجاد کردن Thick Provisioned Lazy Zeroed سرعت بیشتر ایجاد ( Faster Provision ) نسیت به Thick Provision Eager Zeroed است.این نوع دیسک های مجازی کارایی بهتری نسبت به Thin Provisioned دارند اما به نسبت سرعت ایجاد شدن آنها از Thin Provision کمتر است.

همچنین از دیگر معایب این نوع دیسک های مجازی کارایی و سرعت پایینتر نسبت به Thick Provisioned Eager Zero می باشد ، این نوع دیسک های مجازی همانند Thin Provisioned قابلیت Clustering از نوع FT را پشتیبانی نمی کنند اما کلاسترینگ از نوع HA را پشتیبانی می کنند..

زمانیکه VSphere یک دیسک از این نوع ایجاد می کند ، حداکثر اندازه ای که می تواند به فایل VMDK اختصاص دهد را به یکباره به آن می دهد اما دیگر هیچ کاری انجام نمی دهد. با دسترسی پیدا کردن به هر قسمت از بلوک های دیسک VSphere ابتدا بلوک را آماده و داده ها را در آن می نویسد.

سرعت و کارایی دیسک های مجازی که از نوع Thick Provisioned Lazy Zeroed هستند به دلیل ایجاد کردن Overhead در دیسک ها از Thick Provisioned Eager Zeroed کمتر است. بصورت خلاصه بعد از اینکه دیسک بصورت Lazy Zeroed ایجاد شد فضای متناسب با آن از Datastore گرفته می شود اما فضا پاکسازی نمی شود

به محض اینکه شما بخواهید داده ای به این دیسک اضافه کنید فضا نیز ابتدا پاکسازی می شود و سپس داده های شما نوشته می شود که این به نوعی دوباره کاری برای VSphere ایجاد خواهد کرد.

Thick Provisioned Eager Zeroed چیست؟
از مزایای ایجاد کردن Thick Provisioned Eager Zeroed این است که در میان سایر دیسک های مجازی بهترین کارایی را به خود اختصاص می دهد. Overwrite کردن فضای خالی دیسک با صفر باعث کاهش ریسک های امنیتی بر روی این نوع دیسک های مجازی می شود.

از همه مهمتر اینکه با استفاده از این نوع دیسک شما می توانید از قابلیت های Clustering ای مانند Microsoft Cluster Server و یا VMware Fault Tolerance استفاده کنید تنهای عیبی که می شود به این نوع دیسک گرفت زمان طولانی تر نسبت به سایر دیسک ها برای ایجاد شدن یا Provision Time بالاتر می باشد.

زمانیکه VSphere یک دیسک از نوع Provisioned Eager Zeroed ایجاد می کند ، حداکثر مقدار فضای ممکن برای دیسک را به یکباره به فایل VMDK اختصاص می دهد سپس تمامی فضاهایی که بر روی دیسک وجود دارند را صفر می کند. برای مثال اگر شما یک فایل VMDK را بصورت Thick Provisioned Eager Zeroed ایجاد کنید و 80 گیگابایت فضا برای آن در نظر بگیرید.

VSphere بلافاصله از دیسک شما 80 گیگابایت می گیرد و به فایل VMDK اختصاص می دهد و تمامی فضای 80 کیگابایت را با صفر پر می کند.زمانیکه تمامی فضاهای خالی با صفر پر شدند، Thick Provisioned Eager Zeroed مطمئن می شوند که در هنگام نوشتن اطلاعات داخل دیسک هیچگونه ریسک امنیتی به وقوع نمی پیوندد. Thick Provisioned Eager Zeroed Disk ها از بهترین کارایی در تمامی فایل های VMDK برخوردارند.

زمانیکه قرار است داده ای بر روی دیسک های Eager Zeroed انجام شود VSphere تنهای کاری که باید بکند نوشتن اطلاعات است و هیچ کار اضافی لازم نیست انجام شود ، همین امر باعث برتری این نوع دیسک نسبت به Thin Provisioned و Lazy Eager شده است.

بصورت خلاصه زمانیکه دیسکی از نوع Eager Zeroed در نظر گرفته می شود همان ابتدا تمامی فضا از Datastore گرفته می شود و به دیسک داده می شود و تمامی فضا در همان لحظه با استفاده از بیت های صفر پاکسازی می شود و دوباره کاری موقع نوشتن اطلاعات ایجاد نمی شود.

شرکت پردازش سرور نیوان متشکیل شده از بهترین کارشناسان که در تمامی مراحل اعم از مشاوره ، اجرا ، خرید و فروش ذخیره سازهای HPE و DELL EMC و  تجهیزات آن در کنار شما مشتریان عزیز می باشد تا بتوانید نسبت به نیاز های سازمانتان بهترین خرید را انجام دهید.